Време за четене: 2 минути
Кардамон cardamon

Супер подправка от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae)

Латинското наименование на кардамона е Elettaria cardamomum cardemon и затова понякога вместо кардамон тази подправка се изписва като кардамом

Кардамонъте една от най-скъпите подправки.

Описание: Многогодишно растение от сем. Джинджифилови, 1,80 до 3,60 м. високо. Идва от Индия и като подправка се използват семената. Плодът, който представлява леко удължена шушулка с три дяла, пълна със ситни семенца, на пръв поглед прилича на голяма семка от портокал.

Смлените семена имат силен евкалиптов вкус и се използват само за ароматизиране на различни ястия, десерти и напитки. За най-качествен се счита бледозеленият.

Продава се най-често на шушулки, порядко смлян, защото финият му нежен аромат бързо изветрява.

Съхранява се в добре затворено бурканче на тъмно и сухо място и е за предпочитане семената да се смилат непосредствено преди употреба , тъй като след смилане бързо губят аромата си. .

Лечебни качества: Както много други източни подправки се употребява и като лечебно средство – при болки в стомаха и гърлото, както и при мигрена. В случая обаче благоприятният ефект се дължи на аромата му. Съдържащото се в семената на кардамона летливо етерично масло стимулира храносмилрането и намалява газообразуването.

За целта се препоръчва шепа счукани семена и малко парче корен от джинджифил да се залеят с половин чаша вода и да се сварят на слаб огън. Към прецедената течност се прибавят малко топло прясно мляко и мед и получената напитката се изпива топла.

Кардамонът убива бактериите в устната кухина. За освежаване на дъха се дъвчат няколко зърна кардамон и се изплюват.

В Индия кардамонът традиционно се счита за билка и е една от съставките в Аюрведа (древната индийска наука за медицината и начина на живот)

В кулинарията се използва много често в смес от подправки (гарам масала) за овкусяване на гозби с пилешко, агнешко, както и с патладжани.

Индийците го прибавят към чая си, а арабите ароматизират с него кафето си. Добавен към сутрешно Ви кафе, може да предотвратите бъбречни инфекции и да се отървете от проблемите с храносмилането!

В скандинавските страни е широко разпространена подправка за маринована риба. Много изискани колбаси дължат неповторимия си вкус на добавката на кардамон в подправките им.

В кардамона се съдържат големи количества калций, желязо, цинк, магнезий и фосфор. В него се намират също витамините В1, В2 и В3. Сред активните му компоненти са камфор, линалол, неролидол и борнилацитат.