Време за четене: 2 минути
Индийско орехче (мускатово орехче)

Индийско орехче – Myristica fragrans Houtt., Myristicaceae

Плодовете на род вечнозелени дървета от сем. Миристикови, растящи естествено в тропиците на Югоизточна Азия и Австралия, достигащи височина до 15 м. Плодът наподобява малки островръхи зарзали или кайсии, които след узряване се разпукват и се показва твърдо мъхесто орехче. Орехчето всъщност е семето на дървото, има яйцеобразна форма с дебелина 15–18 мм и дължина 20–30 мм. Използва се изсушената кора на костилката или самата костилка.

Освен орехчетата за кулинарни цели се използват и обвивните мантии на орехчетата, известни като мускатов цвят или мацис. Той има по-нежен вкус и аромат от орехчетата.

Етеричното масло се получава чрез парна дестилация на смляно индийско орехче и се използва много в парфюмерията и фармацевтиката.

Маслото е безцветно или светложълто и има вкус и аромат на индийско орехче. Използва се като естествен овкусител за печени изделия, сиропи и напитки (напр. кока-кола), сладкиши и др. Успешно заменя смляното индийско орехче, тъй като не оставя частици в храната. Етеричното масло се използва също в козметичната и фармацевтичната промишлености, например в пасти за зъби и като основна съставка в някои сиропи за кашлица.

В традиционната медицина индийското орехче и неговото масло са били използвани за болести, свързани с нервната и храносмилателната система. Външно маслото се използва за ревматични болки и подобно на карамфиловото масло може да се прилага като спешно средство срещу тъпа зъбна болка.

В съвременната медицина няма практическо приложение, поради съдържащия се в него миристицин. Миристицинът има психотропни и халюциногенни свойства, а етеричното масло е силно токсично.

В кулинарията най-важният вид е обикновеното или ароматно индийско орехче, растящо на индонезийските острови Банда или бомбайското индийско орехче от Индия. И двете се използват като примеси в продукти от M. fragrans. Индийското орехче и кората му имат близки вкусови качества, като вкусът на орехчето е малко по-сладък и по-деликатен.

В индийската кухня орехчето се използва почти изключително за сладкиши. В европейската орехчето и кората му се употребяват особено често в ястия с картофи и месо, както и в преработени месни продукти (колбаси). Използват се също в супи, сосове и печени изделия. Комбинира се с черен пипер, дафинов лист, лук, магданоз, корени за супа.

Мацисът се използва главно за ароматизиране на сладкарски изделия. И орехчето, и мускатовият цвят (мацисът) се използват в малки дози – на върха на ножа.

В миналото индийското орехче е било използвано за предизвикване на аборт и при прекалена употреба може да доведе до конвулсии и сърцебиене.