Индрише или лезетра – Pelargonium roseum

Време за четене: 2 минути
Indrishe

Индрише Indrishe (лезетра, розена, стамболски здравец) – Pelargonium roseum (P. capitatum Ait., odoratissimum), Geraniaceae

Индрише или лезетра е саксийно растение от рода на мушкатото и здравеца със силно, приятно ухание. Типичната му употреба в България е като подправка за ароматизиране на сладка и компоти. ( В един буркан компот се поставя 1 листче индрише).

Използват се листата и цветовете главно на полухрастчето розено индрише от сем. Здравецови, които имат силно, приятно ухание. Не се среща диворастящо, защото е хибрид. Култивира се в много страни, както и у нас, но главно в саксии.

Етеричното масло се добива чрез дестилация с водна пара. То съдържа вещества, близки до тези на етеричното масло от казанлъшката роза, затова има подобен аромат. Поради приятната си миризма  етеричното масло от индрише се използва широко в парфюмерията и козметиката, а също и при производството на някои хранителни продукти , също и за ароматизиране на алкохолни напитки.

Индришето е популярно и като билка. Съдържащото се в него етерично масло се прилага при болести на нервната система, гинекологични заболявания, артрит, ревматизъм, изгаряния, кожни инфекции. Листата и етеричното масло разширяват кръвоносните съдове, подпомагат храносмилането и действат антисептично.

В народната медицина се използва главно при диабет, високо кръвно налягане и сърдечни смущения. При сърдечни смущения се използва в комбинация с мед, лимон и орехи или 200 г течна глюкоза, сокът от 3 лимона и фино смлените им кори, 20 стрити пресни листа от индрише и 30 броя счукани бадеми в доза по 1 супена лъжица сутрин преди хранене). При диабет се препоръчва да се изядат 2–3 пресни листа сутрин 30 мин преди хранене.

Използва се и в козметиката като средство срещу различни кожни възпаления. Външно се прилага при кожни заболявания и рудно заздравяващи рани (сок или прясно смлени листа като лапи)