Време за четене: 2 минути
Кимион Cuminum

Кимион Cuminum – вълшебната египетска подправка!

Cuminum е двугодишно тревисто растение от сем. Сенникоцветни, разпространено в европейската част на Русия, Кавказ, Сибир, по Средиземноморието и по – точно от Източен и Горен Египет.

У нас Кимион Cuminum може да се срещне в диво състояние в Североизточна България – в предпланинските и полупланински райони на Върбишкия проход. Дивият кимион е с по-едри сенници, листа и семена.

Cuminum cyminum е подправка, която расте на височина около 30-60 см. Листата са сложноперести. Цветовете са малки, бели или розови и образуват сенници. Плодовете-семки на кимиона са използвани като подправка и лекарство още от най-стари времена. Имат характерен горчив вкус и силнен, топъл аромат, дължащ се на високото съдържание на етерични масла. 

Кимион Cuminum

Плодовете са образувани от две сивозеленикави полуплодчета, които са здраво слепени едно с друго. Дълги са около 5 мм, сърповидно извити.

При вътрешна употреба плодовете предизвикват повишено отделяне на секреция в храносмилателния канал, действат антисептично и предотвратяват гнилостните и ферментационни процеси в стомаха и червата. Укрепва костите, понижава нивата на кръвната захар и намалява пристъпите при хора страдащи от диабет.

Кимиона има високо съдържание на желязо. Съдържа още калций, витамини, А, С, Витамин Е и фибри.

При употребата на по-големи количества кимион Cuminum може да раздразни стомашната лигавица.

Много важно е да знаем правилата за билките и тяхното използване!