Калоферче Kaloferche – Chrisantemum balsamita L.
Калоферче Kaloferche (Chrisantemum balsamita), наричано още и балсамна хризантема, е тревисто многогодишно растение от семейство сложноцветни, високо до 30 см. Стъблото е право, зелено, ръбесто. Цветовете са жълти, дребни. Листата са яйцевидно изтеглени, като долните са по-големи.
Богати са на минерални соли – калций, калий, магнезий, както и етерично масло със силна и приятна миризма.
Това невероятно растение може да се използва едновременно като цвете, билка и Подправка.
Размножава се вегетативно, като туфите се разделят и се засаждат през есента. Семената се засяват рано напролет. Растението е култивирано и преди години е отглеждано почти във всяка градина, но днес се среща сравнително рядко. Употребява се надземната част на растението – листа и цветове.
В народната медицина се използва рядко като лечебно средство при хемороиди. Препоръчва се да се сдъвкват 3–4 листа 3 пъти дневно преди хранене.
В кулинарията това е една почти забравена подправка, характерна за традиционната българска кухня. Използват се листата в пресен и изсушен вид. Подходящи са за подправяне на варива и специално на агнешко месо, както и на плънки с ориз, но пестеливо, заради горчивия си вкус. Пресните листа могат да се добавят още към салати, тестени изделия и различни напитки. Цветовете могат да бъдат прибавени към конфитюри и сладка.
При прекомерна употреба на калоферче, може да се проявяви токсичен ефект.