Време за четене: 2 минути

ПердетатаПердетата са важен и неизменен детайл от всеки дом. Те внасят топлина и придават истински уют на дома.

В морето от цветове и материи трябва да обърнем достатъчно внимание при избора на този декоративен елемент за нашия дом. Пердетата са в състояние да направят едно помещение много по-красиво и комфортно. Добре подбраното красиво и изтънчено перде грабва погледа още от вратата и оказва силно влияние върху впечатлението от помещението.

За да изберем правилните пердета за нашият дом, трябва да се ориентираме по някой от следните правила, които помагат в голяма част от случаите.

Добре е да не слагаме едни и същи пердета във всяка стая, а изберем за всяка една поотделно, като се съобразяваме с цялостното излъчване на интериора, стила на обзавеждане и избраните цветове.
Друго важно нещо при избора на пердета са материите и как да подберем правилната за тях.

Пердетата биват два вида: тънки и плътни. Всеки вид си има своето собствено предназначение.

Тънките пердета служат за смекчаване и разсейване на дневната светлина, намаляват контраста и подобряват въздействието на интериора.

Плътните пердета са повече функционални от тънките. Всяка вечер щом слънцето се скрие те са готови напълно да загърнат прозореца осигурявайки интимност и топлота.

Плътните пердета не служат само за предпазване от външни погледи; те служат за звукова и топлинна изолация. Дебелото и плътно перде повишава енергийната ефективност на отоплителната система в дома през зимата, защото с него се създава допълнителен изолационен слой.

Прозорец, закрит с плътни, меки пердета от материя с не много гладка структура, значително по-малко пропускат пък шума.Колкото повече пердетата са надиплени, толкова повече са звуково и топло изолационни.

Тежките пердета са за спалнята, а ефирните за останалите стаи.

Избирайте материи, които да не се износват лесно, да са устойчиви на избледняване и бързо набръчкване, което удължава техния живот.