Време за четене: 2 минути
Дафинов лист - Laurus nobilis L

Дафинов лист – Laurus nobilis L.

Една от универсалните подправки, представляваща сушени листа от вечнозеленото лаврово дърво достигащо височина 8–10 м, а в някои случаи и до 20–30 м. Листата са твърди, кожести, удължени, с ланцетовидна или овалва форма.

За родина на лавъра се смята крайбрежието на Средиземно море. Листата на благородния лавър съдържат 0,4–1,00% лаврово етерично масло, което възбужда апетита и подпомага храносмилането.

Лечебни свойства: В народната медицина лавровото масло се използва при лечение на хронични холецистити и жлъчнокаменна болест (по 10–15 капки в мляко, чай или айран 2–3 пъти в денонощието). Водните извлеци от листата се прилагат при лечение на захарен диабет.

В съвременната медицина лавровото тлъсто масло (извлечено чрез пресоване на плодовете) се добавя в мехлеми за разтриване при ревматизъм.

Народната медицина прилага дафиновите листа като средство за подобряване на апетита, при газове в стомаха и червата, бронхити, астма поd формата на запарка. 1 чаена лъжичка стрити листа се заливат с 500 мл вряща вода, киснат 5–6 часа, прецежда се течността и се пие, разделена на равни части сутрин, на обяд и вечер на гладно.

В кулинарията: Използват само сушените листа, които могат да се запазят много дълго, без да загубят аромата си. Съхраняват се в затворени сухи съдове. Правилно сушените листа са твърди, чупливи, със зелен цвят, без сиви или кафяви петна. Имат слаб пикантен аромат и нагарчащ вкус, който се дължи на етерични масла и дъбилни вещества.

Цели дафинови листа се употребяват в маринати, супи, ястия с кромид лук и зеленчуци, дивеч и риба, задушени меса. Прибавят се в ястия с кисел вкус и сметанови сосове, както и в  консервиране на меса, риби и зеленчуци . Не бива обаче да се прекалява с него. Обикновено в супите и предястията се слага 5 минути преди да са готови, а към основните ястия – 10 мин преди да са готови, след което се изваждат. Продължителното им престояване в ястията им придава нагарчащ привкус.

Дафиновите листа дразнят лигавицата на стомаха.