Време за четене: < 1 минута

DerocerasГол мрежест охлюв (Deroceras reticulatum)

Обща информация: Голият мрежест охлюв е вид сухоземен гол охлюв от сем. Limacidae. Разпространен е в Европа, Северна Африка и атлантическите острови. Различава се по своята кафеникава до черна окраска. Има мрежовиден рисунък от по-тъмни щрихи върху гърба и мантията, от където идва и името му. На дължина достига до 4 – 6 см. На закрито се развива целогодишно, като образува три поколения. Размножава се през втората половина на лятото и есента. Цикълът му на развитие е от 3 до 5 месеца.

Вреди: Голият мрежест охлюв е вредител по листно – декоративни и цъфтящи растения както на закрито, така и в градината. Храни се с листата на растенията, като по листата образува широки неправилни прегризани отверстия. Около тези места се откриват белезникави петна от отделяната от охлюва слуз. Също така напада и плодовете, грудките и корените.

Борба: Най-ефективни са профилактичните мерки, т.е. да се предотврати изобщо появата му върху растенията. При констатирано присъствие се третира с описаните долу препарати.
Описани са методи за борба без ползване на препарати, като напр. кофичка или буркан, заровен в земята до ръба и напълнен на ¼ с бира. Попадналите там охлюви се събират механично. Този метод е ефективен за малки площи, напр. градини и балкони.