Време за четене: < 1 минута

Див чесънДив чесън, сибирски лук (Allium schoenoprasum)
Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))

Дивият чесън се използва като подправка. Но в същото време той е изключително полезен, с голямо лечебно действие, по-силен от градинския, който консумираме целогодишно.

Младите му листа се берат през април – май, а луковиците през есента (те се използват като луковиците на градинския чесън).
Дивият чесън действа добре и на стомашно – чревния тракт – при остри и хронични разстройства, запек. Премахва глистите, намалява сърдечните смущения, безсънието, оплакванията от атеросклероза и високото кръвно налягане като натиск в главата и виене на свят. Виното от див чесън е много полезно за стари хора, страдащи от затлачени храчки в гърдите и от затруднено дишане. Приготвя се по следния начин: шепа нарязани на дребно листа се слагат да поврят в 250 мл бяло вино. Подслажда се на вкус с мед. Пие се всеки ден бавно, на глътки.

Силна памет и забавяне на атеросклероза – ракия от див чесън. По 10 капки на ден. Със сока му може да намажете трудно зарастващи рани. Пресно употребените листа помагат и за пречистване на бъбреците и пикочния мехур. Той е изключително ценно кръвопречистващо средство.

Можете да го консумирате като подправка (както питомния му събрат) – в супи, сосове, салати и месни ястия.

Важни правила за билките и тяхното използване