Време за четене: 4 минути

Искам място, където да се отпусна, да отворя хубава книга и да се радвам на топлите лъчи на пролетното слънце“. Звучи ли ви познато? Това е мястото в градината, където можете да поспрете и да се насладите на спокойствието и шумоленето на листата, където можете да се веселите с приятели край барбекюто или да почивате след тежък работен ден в компанията на приятна музика и чаша вино.

Мястото за почивка е важно колкото и другите елементи в градината. Трябва да го има дори в малката градина, макар често да заема значителна част от нея. Когато пространствата са по-големи, можем да си позволим два, три, даже и повече къта за отмора или хранене, но основният задължително е близо до къщата. Най-използваното място за сядане в градината се разполага така, че да има лесен и бърз достъп до кухнята и основната част на къщата.

Решаващ фактор при избора е удобството на домакините (семейната вечеря или градинското парти). Голямата градина може да предложи различни места за почивка. В близост до алея с ароматни цветя, тихо място, където да останете насаме с мислите си или скрит от околните кът за двама влюбени. Не е задължително във всички случаи да се ползва градинска мебел. Голям дънер легнал на земята ще се превърне в чудесна пейка, камък с подходяща форма и големина – в столче, а нарязани пънове – в чудесни табуретки. Идеите зависят само от вашето въображение и уменията ви.

Градинските мебели от своя страна са лесно достъпни във всяка от големите вериги магазини, в специализираните магазини, както и в интернет. А ако запретнете ръкави, с малко майсторлък и въображение можете да направите сами своите уникални градински мебели.

Можем да разглеждаме мебелите в градината като две основни групи. Неподвижни и такива, които могат да бъдат местени. Неподвижни са много тежките за пренасяне мебели и тези, които са част от стена или друго съоръжение.

Неподвижните градински мебели могат да бъдат част и от пергола или газебо – два вида леки градински постройки, на които ще обърнем внимание в някой от следващите ни броеве. Те може също да са част от дизайна и преместването им да нарушава цялостната концепция на градината.

Мебелите, които могат да се преместят, са леки и нямат отношение към концепцията в дизайна или където и да ги преместим, няма да я променим. Когато не се ползват, градинските мебели могат да имат и чисто декоративно предназначение. Самотна пейка, през която е прораснала трева, двойка столове, обърнати към красива гледка.

Докато разглеждахме предложения на производителите на градински мебели, попаднахме на практично и интересно решение за модулни мебели, които могат да бъдат събрани един в друг и да оформят обелиск, който да стане фокусна точка в градината ви.
Можете да намерите градински мебели изработени от дърво, ковано желязо, алуминий, пластмаса, камък или плетени.

Изборът им трябва да отговаря на основното усещане за градината и хармонично да я допълва. Ако градината ви е класическа английска, най-добре в нея ще стоят мебели изработени от дърво. Пейка и столове в светли цветове, дори изкуствено състарени, покрити с възглавници с флорални мотиви чудесно ще довършват цялостната визия.

Ако градината е в минималистичен стил със семпли и пестеливи цветни акценти, изберете мебели с правилни форми от пластмаса или алуминий. Луксозните градини с басейни обичат компанията на мебели от ратан или тиково дърво с едноцветни възглавници в светли тонове.

Без значение от какъв материал са изработени, всички мебели изискват поддръжка. Някой са по-капризни, а други почти не се нуждаят от внимание. Мебелите от тиково дърво например са почти вечни. То е толкова издръжливо, че няма нужда да се третира със специални препарати.

Можете от време на време да избърсвате праха от тях и това ще е напълно достатъчно. Като цяло материалите от тропическа дървесина са много издръжливи на влага. Мебелите от другите видове дървесина се нуждаят поне веднъж годишно от преглед за отстраняване на евентуални повреди и от лакиране.
ованото желязо, което може да е много красиво допълнение за градината, е един от най-придирчивите и трудни за поддръжка материали. Изберете ли направени от ковано желязо мебели, трябва често да ги оглеждате за окисляване, и при появата му незабавно да го третирате с антикорозионен препарат.
Пластмасата е материал, който дълбоко е навлязъл в нашето ежедневие и градинските мебели не правят изключение. Въпреки лошото име, което си е създала като евтин материал, ние попаднахме на интересни идеи за градински мебели от пластмаса. Тя е лесна за поддръжка, устойчива е на влага и с помощта на сапунена вода и гъба бързо може да се почисти и освежи. Животът на тези мебели зависи от пластмасата, която е използвана, но ниската им цена често е предимство пред издръжливостта на материала. В надпреварата си с производителите на мебели от други материали, дизайнерите на пластмасови изделия създават дори светещи мебели. Посредством LED технология, пластмасовите мебели придават нов облик на градината през нощта и внасят допълнително настроение.

Алуминиевите мебели най-често са боядисани с полиестерна боя и не изискват особена поддръжка. Те са идеални за градина, издържана в минималистичен стил.

Плетените мебели или така популярните вече и у нас ратанови мебели, придават стил на всяка градина, но са трудни за поддръжка и често трябва да се почистват и оглеждат. Когато вали, задължиелно трябва да се прибират на сухо и защитено място.

Има и други материали които се използват за направата на градински мебели, като камък, бетон, керамика, дори такива направени от трева, но всички те имат една задача – да се насладите максимално на времето прекарано на тях.