Време за четене: 2 минути

Жен-шенЖен-шен (Panax ginseng C.A.Meyer)
Семейство Бръшлянови (Araliaceae)

Многогодишно тревисто растение, достигащо до 50 годишна възраст. Коренът е до 20 см. дълъг и около 2 см. дебел, с 2-6 едри разклонения, понякого напомня човешка фигура. Стъблото най-често е единично, с връхна розетка от 2-5 листа. Листата са с дръжки съставени от пет елипсовидни листчета. Цветоносно стъбло се развива едва на третата година. Съцветието е сенник, съставен най-често от 5-20 дребни цветчета. Венчето е бяло или зеленикаво. Плодът е с бъбрековидна форма, яркочервен, месест, с 2-3 костилки. Цъфти през юли.

Среща се рядко в далекоизточните райони на Русия, Североизточен Китай,Корея ,Япония. Култивира се трудно, но предвид свойствата му това се прави в много страни.
За лечебни цели се използват корените (Radix Ginsend).

Съдържа тритерпенови сапонини, наречени панаксозиди, етерично масло, в състава на което влизат сесквитерпени, тлъсто месо, алкалоиди, витамин В1 и В2, аскорбинова киселина, захари,фитостероли, слузни вещества, смоли и др.
Корените на жен-шена се използват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина на далекоизточните страни. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост.

Прилага се като тонизирано средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, при полова слабост, атеросклероза и др. От корените на жен-шена се приготвят препарати (спиртен извлек, течен екстрат, таблетки), които се продават в аптеките. В домашни условия може да се приготви запарка, като 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 250-500 мл. вряща вода. Тази доза се употребява за един ден.

Важни правила за билките и тяхното използване