Време за четене: 2 минути
Каперсите са предпочитани от мнозина, тъй като имат редица ползи за здравето. Съставът на растението е изключително богат на йод, фосфор, калий, витамините C, К, B1, B2 и каротин.
КАПЕРСИ
КАПЕРСИ Capparis (spinosa )

Широко разпространени по Средиземноморието храсти с пълзящи бодливи клони с дължина 1–2 м. Плодовете са с вретеновидна форма и с много семена. Съдържат полифеноли, гликозидно свързано етерично масло, сапонини, алкалоиди (капаридин) и др.

Диворастящо се среща в Алжир, Иран, Крим, Кавказ, Средна Азия. Култивира се в Южна Европа и Северна Америка. Използват се недоразвитите цветни пъпки. Събирането им е трудоемко, което обяснява и високата им цена.

Най – ценени са най-дребните каперси, растящи в Южна Франция. Те са със силен аромат и наситен лимонов вкус. Цветните пъпки се употребяват най-често в прясно състояние, а по-рядко мариновани. Те са почти закръглени, малко сплескани, от едната страна са леко заострени, дълги до 1 см.

kapersi

Доброкачествените пъпки в прясно състояние трябва да са цели, твърди, напълно затворени и с тъмен, масленозелен цвят. Те имат специфичен мирис, наподобяващ синаповия, и лют вкус. Старите некачествени цветни пъпки на каперсите са почернели, омекнали и безвкусни.

На пазара се срещат няколко сорта каперси и се именуват според географския им произход. След като бъдат обрани, каперсите се изсушават на слънце и се мариноват в оцет, вино, саламура или просто се поставят в сол за продажба по магазините. Така приготвени, каперсите придобиват наситен лимонов вкус, подобен на зелените маслини.

Лечебни свойства: Предизвикват повишено отделяне на секреция в стомашно-чревния канал и имат противомикробно действие, дължащо се на полифенолите в тях. В Кавказ се прилагат и като противоалергично средство, както и за лекуване на някои заболявания на нервната система (5–6 пъпки 2–3 пъти на ден след хранене).

В кулинарията: Подходящ за салати, заливки, сосове, топли и студени, зеленчуци и различни видове меса. Много добре допълват салати от домати и патладжани. Идеални са за ястия от риба, а много често хората ги консумират направо от буркана.

Каперсито не бива да се използват при бъбречни, стомашни, чернодробни и жлъчни заболявания.