Време за четене: 3 минути
Легенда за Mураята

 Дървото от градината на императора можело да радва очите само на избраните велики вождове, монарси, пълководци от далечното минало преди походи и сражения. Имало поверие, че това растение отблъсква стрелите от мишената, предпазва от удари и наранявания с хладно оръжие.

В по-късно време легендарните разузнавачи го употребявали преди изпълнение на свръхсекретни задачи, опасни операции. Учените смятали, че така се получавал взрив на интелекта и на скритите способности на човека.

Източна легенда гласи, че мураята се отглеждала от японските императори в обстановка на строга секретност. И ако някой се осмелявал сам да я отглежда, веднага му отсичали главата. Дори любимият императорски градинар, един от родоначалниците на икебаната, Едо Фамагути бил наказан за такава дързост. Владетелят смятал, че това растение може да радва само избраните. В някои каталози може да се срещне двойното наименование на това растение – мурая екзотика.

Цветчетата на мураята са ароматни, нежни, бели, подобни на лилиевите камбанки, събрани в ронливи съцветия. Цялото дърво е украсено с гирлянди от цветове – като колие. Те са много и приличат на онези цветя, с които от древни времена до наши дни украсяват сватбените рокли и прическите на булките. Според едно предание мураята благоприятства щастливия семеен живот. Стъбълцата и клонките имат вида на бял мрамор. Те се отделят релефно на фона на гланцираните блестящи зелени листа, които също имат лечебни свойства. А когато ги огрее слънце, те изглеждат като излети от злато.

Кое е толкова ценно у това растение? Това, че то отделя такива ароматни вещества, които влияят благотворно върху самочувствието на човека. Най-хубавите парфюми в съревнование с аромата на неговите цветове търпят пълно поражение. Дори едно малко току-що разтворило се цветче изпълва с благовонието си цялата стая.
Сложният аромат на мураята има удивителни свойства – той е много наситен, топъл, кара сърцето да бие отмерено, ритмично, бодро, активизира дишането, подобрява съня. Появява се усещане за лекота. На човек му се иска да живее, да обича, да твори!

Според степента на узряване плодовете имат различна окраска – от оранжева до тъмночервена в узряло състояние. Малките плодчета имат кръгла костилка, при големите тя е разделена на две половини, от които после тръгват две нови растения.Плодовете са с интересни точковидни вдлъбнатини по повърхността, сякаш инкрустация върху червено дърво, изработена в храма на най-големия майстор – природата. Те имат сложен, леко сладникав, специфичен, пикантен вкус. Само едно плодче е достатъчно да сдъвче човек след изтощителен ден и веднага ще усети прилив на сили и бодрост.

Плодовете съдържат биологично активни вещества, които забавят стареенето на организма, подмладяват, удължават живота, като чудесните плодове от митологичната градина на Хесперид. В тях и в мураята, освен много лечебни вещества, се съдържа и хесперидин, който влияе върху проницаемостта на капилярите.

В това растение всичко е лечебно. Плодовете му може да се вземат (само 3-4 пъти на ден) за профилактика на преждевременното стареене и изтощаване на организма, а също и за облекчаване на сърдечни спазми. Отвара от листа (4-5 листа на чаша вряла вода) при различни заболявания на носоглътката облекчава гърлото (в зависимост от състоянието през три часа или три пъти на ден). Тя е полезна и за сърцето.

Мураята е вечнозелено растение, цъфти и дава плодове цяла година в стаята, оранжерията или в зимната градина. Размножава се чрез семена и резници.

Стара легенда гласи, че дървото трябва да се отглежда лично, с голяма любов и никога да не се поверява в ръцете на друг.