Време за четене: 2 минути

Сиво гниене

Сиво гниене е доста разпространено заболяване най-вече по стайните и саксийни цветя, за които активен сезон е зимата – каланхое, азалия, циклама. Причинител на заболяването е Botrytis cinerea. Изразява се в появата на неправилни кафяви петна по листата на засегнатите растения. Петната се появяват най-вече по периферията на листата. Заболяването се разпространява много бързо и ако не се вземат своевременни мерки, най-вероятно ще загубите цялото растение.

 

Болестта се развива основно през студените месеци на годината, когато и влажността е по-голяма. Оптималната температура за развитие на болестта е около 20 градуса. При повишена въздушна влажност, засегнатите участъци на листата се покриват със сив налеп, което всъщност са спорите на гъбата.
Най-често Сивото гниене се проявява по листата, но е възможно да се появи и по стеблото и корените. При азалията се засягат и цветовете, по които се появяват белезникави петна.

 

Ако установите, че дадено цвете или цветя са поразени от сиво гниене, незабавно ги отстранете от останалите цветя.Сиво гниене Третирането с препарат не лекува, а предпазва растенията от болестта. Затова незабавно отстранете всички засегнати части от поразените цветя и след това напръскайте с препарат за да предпазите все още незасегнатите части. Също така профилактично третирайте и останалите цветя в близост до засегнатите.

Дозировка: Едно от най-важните неща при борбата както с болестите, така и с вредителите по цветята е правилната дозировка.

 

Предупреждение: Задължително използвайте предпазни очила, маска и ръкавици! Внимателно четете етикетите на препаратите и приложените листовки. Не използвайте препарати в стаята! Третирайте растенията на балкона или в градината на открито. Ограничете достъпа до третираните цветя на деца и домашни любимци!

 

Сиво гниене

 

 

 

Съвет: При третиране на стайни растения, както и на балконски цветя, завишете с около 20 до 50% предписаната на опаковката доза. Това, което е записано на опаковките на препаратите се отнася за третиране на големи площи с култури. В домашни условия, ние третираме няколко растения на много малка площ и затова е добре леко да се завиши дозата.

 

Изказваме благодарност на bimbargo, който ни предостави статията.