Време за четене: < 1 минута

Почвата на стайните цветя

Почвата
Едно от най-важните условия за правилното развитие на растенията е почвата, защото в природата коренната система на разтенията се разполага в голямо пространство, докато в саксията е твърде ограничена, поради което тя трябва да е обогатена с хранителни вещества.

Правилният избор на почва зависи предимно от индивидуалните предпочитания и нужди на цветята, които отглеждаме и нашият опит като цветари.
Не е желателно да използвате обикновена градинска почва, защото тя може да не е подходяща по състав, а и много често е заразена с болестотворни организми, които в саксията започват да се размножават и да вредят на растенията.

Най-подходящи за растенията са специалните почвени смески, които се продават в магазините. Има много богат избор и не е трудно да се подбере тази, която е подходяща за вашите цветя. Много е важно да купувате само от проверени и доказани производители.
Преди употреба разтворете опаковката, за да може натруплият се в нея азот да се изпари.Иначе има голяма вероятност да пострадат корените на растенията.

Ако нямате възможност да се сдобиете с готова смес, вземете градински субстрат, но преди това го стерилизирайте. Навлажнете го и го загрейте във фурната за няколко часа при температура около 70-90°С.
И помнете, че не всяка пръст е подходяща за всяко растение.