Време за четене: 3 минути

Почва и почвени смеси

Вече знаем, че Не всяка пръст е подходяща за всяко растение. За всяко растение е необходима почва, която да съответства на изискванията на всеки вид.
Има няколко вида почва която цветарите използват. Най разпространени са чимовка, листовка, хумусна, торфена,  компостна и др.
Обикновено се правят смеси със почвите, за да може да отговорят на различните потребности на растенията

Чимова пръст
Чимовата пръст участва като съставка в почти всички видове почвени смеси. Най-добрата чимова пръст се получава от пасища и ливади. А най-доброто време за приготвянето е през месеците юни и първата половина на юни. Приготвянето се извършва, като нарязваме чимовете на пластове с дебелина 10-15 см, ширина 20-30 см и дължина около 50 см. Нарязаните чимове се нареждат с тревата надолу. За да ускорим изгниването на тревата , трябва да прехвърляме чимовете няколко пъти. До зимата тревата се разлага и пръста става годна за употреба. Чимовата пръст може да се използва за отглеждане на палми, цитруси и драцени.

Листна пръст (Листовка)
Листовката, или листната пръст се получава при изгниването на листата на иглолистни или широколистни дървета. Тя има широко приложение в цветарството, особено в комбинация с чимова пръст. Най-добра е буковата, която спокойно може да си съберем в нашите букови гори.
Качествената листовка е с малко неразложени листа и светлокафяв цвят.
Ако искаме сами да си направим листовка трябва да се приготвим и подберем листата още от есента. Най-подходящи са листата от клен, бреза и бряст. Събраните листа се трупат на купчини с произволна дължина и ширина, като към тях добавяме малко оборски тор. Поддържаме купа влажен и прехвърляме 3 – 4 пъти през годината. Към края на втората година се получва листовка, подходяща като основа на почвена смес за отглеждане на циклами, Цинерарий, Примули, Бегонии, Глоксинии и др.
Особено подходяща за засяване на растения с дребни семена (бегония, глоксиния и др)
Не използвайте листовка от върба и дъб

Хумусна пръст
Наричат я още парникова или торна, тъй като се образува от разложен оборски тор, получен след почистването на парниците.Изваденият от парниците тор се складира на купчини и периодично се разбърква при необходимост се овлажнява.
След една две години се получава лека, рохка и богата на хранителни вещества смес.

Торфена пръст
Получава се от разлагането на блатен торф и се използва най-вече за подобряване качеството на другите видове пръст. Торфената пръст е лека,рохкава и богата на хумус.
Тя прави тежката почва по-рохкава, а на леката песъчлива придава плътност и влажност.
Техниката по приготвянето на сместа е подобна като на другите. Тя се приготвя от торф от ниски блатисти места. Торфът се складира на купове , обогатява се с оборски тор и се разбърква периодично. В резултат след две години се получава рохкава, влажна и богата на хумус торфена пръст.
Подходяща е за посев на малки семена, както и за подготовка на почвена смес за вкореняване на резници. Почвената смес е подходяща за отглеждане на азалии, орхидеи, камелии, папрати.

Дървени въглища
Използват се като добавка към почвените смеси за растенията, които не понасят преовлажняване на почвата (кактуси, сукулентни, орхидеи).
Те много бързо се справят с излишната влага и създавайки по-благоприятни условия за овлажняването на растенията.
Дървените въглища са полезни и като атисептик. Добре е да добавяме малко във водата, в която се вкореняват резниците.

Пясък
Използва се речен промит пясък. Добре е да се прибавя към всички почвени смеси , той ще ги направи по-рохкави и по-достъпни за така благоприятния въздух.

Оборски тор
Той е лек рохкав и богат на хранителни вещества. Използва се само в напълно угнило състояние. За да не изветряват хранителните му вещества , държете го някъде на куп, покрит с рохкава пръст. Така ще запазите хранителният му състав.

Мъх
Използва се изсушен смлян сфагонов мъх. Той прави почвата лека, рохкава и спомага за равномерното и овлажняване. Отличен за обвиване стъблата на растения, образуващи въздушни корени.
Много подходящ и за отглеждането на орхидей.