Време за четене: 2 минути
Поредния уникален екземпляр от поредицата „Най-странни растения на земята“.  Аморфофалус – Amorphophallus – НАЙ-МИРИЗЛИВОТО ЦВЕТЕ В СВЕТА

amorphophallus

Аморфофалус – Amorphophallus се нарича „мъртво цвете“, поради миризмата на гниеща плът, развалена риба или застояла яйца. Аморфофалусът отделя тази миризма за да привлече мухи, които да го опрашат.То може да достигне височина до 2,5 метра и до 1,5 метра ширина. Amorphophallus е с най-голямото в света неразклонено съцветие.

Открито през 1878 в Суматра от учени от Флоренция. Титанът  живее по стръмните склонове на тропическите гори на Западна Суматра, намиращи се на 150 – 350 метра над морското равнище. Живее 40 години, но през цялото това време цъфти 3-4 пъти. Отглежда се и в ботанически градини по целия свят, а цъфтежът му го превръща в желана туристическа атракция. След цъфтежа, съцветието умира и на мястото му се появява едно-единствено листо, което е с височина от 5 – 7 метра.

Грудките на Аморфофалусът се използват широко в традиционната японска кухня за приготвяне на ястия. Те също правят брашно с юфка и подобно на желатин вещество, от което се правят специални тофу. В медицината, amorphophallus грудки се използват като суровини за производството на лекарства за диабетици.

Дъждовните гори на Суматра са подложени на огромна заплаха от обезлесяване, тъй като са изсечени огромни площи за дървесина , както и направата на път за плантациите с палмово масло. Така и живота на Аморфофалусът е изложен на голяма опасност
Смята се, че сега Индонезия е загубила около 75% от първоначалното си покритие на дъждовните гори и мащабът на обезлесяването продължава да нараства с тревожно темпо.

Кралската ботанически градини, Сидни и ботаническата градини Богор, Индонезия, работят съвместно за откриване на начини за опазване на този гигант на тропическите гори.
Направените проучвания на диви растения могат да открият ключа към продължаващото оцеляване на този зрелищен член на растителното царство.

Местоположение