Време за четене: < 1 минута

Уникална по всякакъв възможен начин е друг вид от поредицата „Най-странни растения на земята“.

rafflesia-arnoldii

Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii) е вид паразитно и хищно растение от род Рафлезия. Известна е с това, че формира най-големия единичен цвят на планетата. Разпространена е в дъждовните екваториални гори на индонезийските островиСуматра и Борнео.

Rafflesia arnoldii , е уникална по всякакъв възможен начин. Това растение е пълен паразит хранещ се от соковете на други растения, което е причината да няма корени, стъбла и листа.

Тя няма развита коренова система, но има малки подобно коренови образувания, чрез които пробива тъканите на лианите и се храни с техните сокове. Освен това рафлезията е и хищник. Излъчва миризма на изгнила плът, която е неприятна за големите бозайници, но привлича насекомите. Те попадат в отвора по средата на цвета и биват смилани от соковете на растението. Цветът обикновено е ярко или тъмночервен с множество светли петна. Уникален факт е, че Rafflesia arnoldii живее едва няколко дни.

Рафлезия Арнолди ( Rafflesia Arnoldi) е растението с няй-голям цвят в света. Диаметърът на цвета е повече от 1 метър, а теглото достига до 10 – 15кг,

Интересно е че за размножаването си рафлезиите имат нужда от помощта на някое едро животно,което с крайниците си да смачка плодът и да пренесе семената на друго място.От там потомството на рафлезия отново ще повтори целия цикъл на своето развитие.

Местоположение