Време за четене: 2 минути

Растението заема достойно място в списъка на „Най-странни растения на земята“.

Dionaea muscipula

Венерина мухоловка (Dionaea muscipula) Без съмнение най-известното месоядно растение разполагащо с уникално ефективни капани.

Механизмът и скоростта, с която растението хваща жертвата си, го прави уникално за целия растителен свят. ”Клопката на Венера”  с изключителна изобретателност улавя нищо не подозиращите жертви. Когато времето е топло, венерината клопка се затваря за части от секундата. През зимните месеци е малко по бавна с заключването на жертвите си,

В нормално състояние капанчетата са разтворени широко, а в затворено формират кухина, изхода от която е препречен от влакънцата, обрамчващи капанчетата. При стимулация на тези влакънца, в резултат на движението на калциевите йони се получава електрически импулс, който се разпространява по листото и стимулира клетките в краищата и средата на капанчето.

Веднъж уловило жертвата си, растението  незабавно започва да отделя храносмилателни сокове, които да разградят жертвата и направят лесна за консумиране.

Ако жертвата не може да се освободи, тя продължава да стимулира вътрешната повърхност на листата, предизвиквайки увеличаване обема на клетките. Постепенно краищата на листата прилепват плътно, капанчето е затворено и оформя малко стомахче, в което протича процес на храносмилане. Вътрешността на капанчетата е осеяна с малки, червени жлези, отделящи храносмилателни ензими. Катализатор са ферменти и мравчена киселина, които се отделят от жлезите по ръба на капанчетата. Храносмилането отнема приблизително десет дни, след което от насекомото остава само празната хитинова обвивка. След това капанчето се отваря и е готово да примамва нови жертви.

Dionaea muscipula

По един ред остри като шипове ресни се откриват върху двата дяла на растението, които представляват самата клопка и всяко едно заблудено насекомо  е в голяма опасност, когато клопката започне да се затваря и образува с ресните си истински затвор.

 Сложният механизъм е безпогрешен. Когато се възбуди само единият ред ресни, това значи грешен сигнал, но когато влязат в действие двата, това означава, че плячката е наблизо.

 Причината е, че растението хаби голяма част от енергията си, за да се затвори и затова не се впуска в излишни движения при фалшив сигнал.

Местоположение