Време за четене: < 1 минута
Джоджен(гьозум, джоджан)

Джодженът (Mentha spicata), наречан още юзумгизум, гюзумгьозъмменталария или мятва, е вид мента.

Джоджен – Mentha spicata L, M. Viridis L.

Джодженът е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина 50–100 см, с листа назъбени по краищата. Цветовете са събрани в класовидни съцветия, като всеки от тях е розов или бял. Съдържа 0,4–0,6% етерично (ментово) масло, танини, горчиви вещества. Отглеждат се различни сортове. У нас са разпространени 6 диворастящи вида от този род – бласкун, див джоджен, воден джоджен, дълголист джоджен и др.

Използват се листата и стръковете като подправка и билка.

Лечебни свойства: С маслото от джоджен се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса. Има стимулиращо и ободряващо действие.

В народната медицина отвара от джоджен се прилага като затягащо средство при разстройство. Има газогонен ефект. Водният извлек от листа повишава жлъчната секреция.

В кулинарията листата на джоджена се прибавят в супи, чорби и яхнии от зрял боб, агнешко, овче и шилешко месо, при приготвяне на пюрета от спанак, особено подходяща подправка са за агнешка плънка, както и за задушени меса.

Поради специфичния си силен аромат трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да ги „потисне” и те да не се усетят вкусово.