Време за четене: 3 минути

Космическата градина, Шотландия

Тази необикновена градина е отворена за посетители само един ден в годината, като този ден се мени постоянно. Намира се в частна собственост и се нарича Garden of Cosmic Speculation, а на нейната територия могат да се видят десетки композиции, описващи различни явления и понятия – от черните дупки до числата на Фибоначи. Създатели на това произведение на изкуството са Чарлз Дженкс и неговата жена Маги Кесуик, а се намира близо до град Дамфрис. За рождена година може да се смята 1989-та и от тогава градината редовно омайва своите многочислени посетители, карайки ги да се замислят за смисъла на живота и връзката на природата, космоса, физиката, математиката и другите науки.

Койкенхоф, Холандия

За тази градина само можем да кажем – лелеее! Безкрайно разнообразие от нюанси, милиони разноцветни лалета, ярки образи и картини от цветя… Всичко това може да се види в този – един от най-ярките и необикновени цветни паркове. В него могат да се преброят седем милиона лалета, включително новия вид черно лале “Баба Яга”. Сега Койкенхоф не е просто градина, а най-истинското постоянно цветно изложение и огромен търговски център за продажба на цветя и всичко, което е нужно за процеса на отглеждането им.

Патая, Тайланд

Този забележителен парк се намира в Патая и има огромна популярност сред туристите, благодарение на своя прекрасен вид. Тук всички пейзажи, лабиринти и къщички все едно са пропити с духа на фантазията – всеки момент очакваш из зад ъгъла да видиш самодивско хоро. На територията на градината, която се нарича Суан Нон Нуч (Suan Nong Nooch), се намират разнообразни къщички, закрити и открити ресторанти и кафенета, плувни басейни и много друго. Територията, над 240 хектара, е била закупена от проспериращата семейна двойка – мистър и мисис Ноннуч (Nongnooch) през 1954та година във вид на овощна градина, но за щастие, след едно задгранично пътешествие, у собствениците се зародила идея да създадат на това място разкошна тропическа градина с елементи на архитектурно-цветови дизайн. През 1980-та година паркът бил открит за публиката и получил името Suan Nong Nooch. От тогава в него ежегодно се провежда шоуто Thai Culture and Cultural Shows. Всяка година хиляди хора посещават градината, и въпреки това състоянието и е както в деня на откриването. Сега тя се явява място за отглеждане на много редки растения и прекрасно се справя с тази си функция. Поклон на собствениците!

Версай, Франция

Една от най-известните градини в света, била създаден за краля Луи XIV, а неин дизайнер бил Андре Льо Нотър, известен френски ландшафтен архитект. Бил хвърлен огромен труд за преместване на грунда (не забравяйте за оръдията на труда по онова време) за създаване на ниши за едни цветя и хълмове за други, и за формиране на единния облик на версайската градина. До този момент на местата на оранжериите, каналите и фонтаните били пасбища, блата и гора. Всичката земя се превозвала с каруци, растенията се доставяли от цяла Франция с талиги и хиляди хора вземали участие в създаването на това чудо на цветно-ландшафтната мисъл.

Бразилска ботаническа градина

Още с името Бразилия започваме да предвкусваме борбата на цветовете. Градината “Jardim Botânico Fanchette Rischbieter” или Ботаническата градина на Куритиба се намира в града Куритиба – най-големия град в Южна Бразилия. На неговата територия, освен множеството туристи, могат да се видят също и студенти (кампусът се намира непосредствено на територията на градината). Площта на основната оранжерия, разположена на входа, където се намират копия на най-екзотичните видове растения, е равна на 459 квадратни метра, а общата площ на градината е около четвърт милион (250 000) квадратни метра! Много време отнема да се разгледат всички изложения с различните видове растения и тематични композиции, така че каним желаещите да разгледат насайта на градината, който за съжаление е на португалски език. Но снимките са разбираеми на всички езици. 🙂