Време за четене: 2 минути

КомпостЗа направата на компoст има два варианта:
Да се трупа наоткрито върху почва.
Да се трупа в съдове-например дървен или метален сандък.Хубаво е да е по-широк и дълъг,отколкото висок.Много удобно ще бъде да си набавите 2 броя.

Подготовка:Натрупайте 5 см слама (ако нямате,може да се пропусне) и 10-15 см торф или почва.
Купете си черни наелони,с които компоста да се покрива при нужда.Ако е на открито,ще ви трябва за покриване и отстрани.

Съставки на компоста:Компостът се състои от растителни отпадъци-шума,трева,стъбла,цветове,зеленчукови и органични отпадъци,както и такива от домакинството-черупки от яйца(особено полезни,поради наличието на калций),остатъци от кафе,стари вестници,обелки и други.
Едрите съставки (напр.царевични и слънчогледови стъбла) трябва да се нарежат,за да се улесни гниенето им.
Тревата,големите купове отрязани стъбла на растенията (гладиоли,хризантеми,домати,краставици) трябва да завехнат 2-3 дни,за да не мухлясват.
Наличието на дребни кллонки спомага за рехавостта на компоста.
Дървесната пепел е важна съставка за обогатяването на купа,така че ако разполагате с нея,не пропускайте добавянето й.

Съставки,които не се слагат в купа:
Орехови лста,обелки и клончета-заради веществото юглон,което потиска развитието на почвени микроорганизми и всяко растение изгнива (около орехите няма трева!).Същото важи и за дивия кестен.
Болни листа.
Листа от рози и розови храсти.
Плевели със зрели семена.
Коренищни плевели като коприва;бодили.

Натрупване на компоста:
Върху подготвителния слой се натрупват материалите.Между натрупаното трябва да влиза въздух,който ускорява гниенето.За целта 2-3 пъти (през около 1-2 месеца) компостът трябва да се обръща (ако е върху почвата) или да се прехвърля в друг съд.Това е важно,защото повърхността се разлага по-бавно,отколкото вътрешността.
Материалите за компоста са бедни на вещества;стойността му е в съдържанието на хумус,затова се налага изолзването на обогатители и ускорители.Това са всякакви течни торове,непрегоряла оборска тор,амониева силитра (амониев сулфат).
През дъждовно време трябва да се покрива с наелон,за да не подгизне,а през сухите дни-да се полива с вода.Основно правило е да е леко влажен.Трябва да се пази от ярко слънце,за което отново служи покриването с наелон.
Полезно е веднъж на 1-2 седмици да се промушва с колове или метални пръчки.
Необходимото време за готов компост е 2-3 месеца до 2 години в зависимост от топлината,влагата и начина на обработка.Ако само се трупа без да се оказва никакво вилияние на купа,ще са нужни 2-3 години.
Правилно обработения компост не се слепва,не мирише,не привлича мухитe!

Вижте още Какви продукти могат да се компостират