Време за четене: 2 минути

КомпостиранеКомпостиране

По-голямата част от кухненските и градинските отпадъци могат да бъдат сложени в компостера. Например: обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца, окосена трева, окастрени клончета, листа, едногодишни плевели, фекалии от зайци, морски свинчета. Избягвайте: сготвена храна, месо, риба, млечни продукти, котешки и кучешки изпражнения, кокали, заразени растения.
Какви условия са необходими за компостирането?
Материали
Влага
Въздух
Полезни свойства на компоста
Оказва добро влияние върху съдържанието на влага и органични хранителни вещества в почвата.
Променя и стабилизира pH. 
Съхранява и доставя хранителни вещества за растенията.
Влияе положително върху микроорганизмите и растенията.
Подтиска болетсите при растенията (болести по корените, кореноплодните и др.)
Приложение на компоста
Компостът е безплатен заместител на различни продукти като торовете, подобрителите за почви или саксийни смеси.
Компостът обикновено се прилага в градината като:
– мулч или покривен слой;
– почвен подобрител за повишаване плодородието на почвата;
– компонент от саксийни смеси;
– рекултивиране на почви, замърсени с токсични вещества и тежки метали

Ако живеете на село или имате градина, не изхвърляйте растителните отпадъци, например окосената трева, талаша, сухите листа, обелките от плодове и зеленчуци, кафеената утайка. Тези неща не само задръстват контейнерите и бунищата, грозят пейзажа и замърсяват околната среда, но се прахосва и ценна органична материя. Тези отпадъци, които са средно по 1 м2 на човек за година, чрез компостиране се превръщат в безплатни торове. 
Компостирането изисква температура максимум 60 °С, влажност не повече от 60 % и добра въздушна циркулация. 
Съдът за компостиране трябва да има дебели стени, за да запазва топлината. По стените обаче трябва да има отвори, за да циркулира въздухът. Съдът трябва да може добре да се захлупи, защото иначе дъждовната вода ще отмие ценните хранителни елементи. 
Компостирането трае средно 90 дни. Зелените ви отпадъци са компостирани, когато започнат да излъчват миризма на горски храсталак. Тогава можете да ги разхвърляте в овощната или зеленчуковата градина, както и в цветната градина. 
• За да имате непрекъснато нови количества компост, ползвайте два съда. 
• Ако искате да съкратите три пъти времетраенето на процеса, направете домашен активатор. Разтворете в топла вода една опаковка хлебна мая и една супена лъжица захар. Оставете сместа да ферментира няколко дни. Когато хване плесен, я сипете в лейка с 10 л топла вода и прибавете 250 г захар. Излейте активатора в сместа за компостиране на равни разстояния (около 20 см) и намокрете отгоре струпания материал. След няколко дни ще установите, че температурата в средата на купчината може да стигне дори 70 °С. Разлагането се ускорява. По този начин се убиват бактериите и се премахва лошата миризма