Време за четене: 3 минути

staini-rasteniya-i-domashni-lubimciВсеки от нас, който има вкъщи, цветя и домашни любимци, не веднъж се изправя пред проблема за благополучното им съжителство. А на практика да се съчетаят растения в дома с домашни любимци не е никак трудно.

Макар че котките често бутат саксии на пода , като смятат, че первазите са лична и неприкосновена територия. Освен това те винаги любопитстват какво се крие в саксията и копаят в земята. Губейки интерес те просто лягат в саксиите и подремват.

Понякога котките си похапват от растенията като от деликатес , но това може да се окаже фатално и да доведе до сериозни последици за живота и здравето на пухкавите ни любимци.

Като се има предвид горните обстоятелства и вероятните последици, които биха могли да възникнат, е необходимо внимателно да преценим мястото на стайните цветя в дома така, че да са безопасни за домашните ни любимци. В края на краищата, абсолютно нормално е съвместното съжителството на тези великолепни любимци. По този начин животни и растения ще могат да съществуват съвместно в мир и разбирателство.staini-rasteniya-i-domashni-lubimci

Що се отнася до растенията , те трябва да бъдат разположени на разстояние, недосегаеми от животни. Това могат да бъдат стенни рафтове, висящи цветни контейнери или здраво закрепени към стената или пода. Това се отнася с особена важност за онези стайни растения, които представляват, макар и най-малка опасност за живота и здравето на домашните любимци.

Едни от най – разпространените отровни стайни цветя са: дифенбахия, декоративен пипер, ехмея, лайка, каланхое, коледна звезда, азалия, алое вера, адениум, антуриум, борвалия, далия, момина сълза, монстера, олеандър, спатифилум, фикус, филодендрон, циклама, юка.

Има няколко симптоми, по които може да разберете, че животинчето е погълнало част от опасното растение. Ако забележите че домашния лщбимец повръща има затруднено преглъщане, повишено слюноотделяне, треперене или диария. То най вероятно е погълнало част от опасно растение.

Ако се съмнявате, че домашния ви любимец е опитал отровно стайно растение незабавно му дайте да пие прясно мляко и задължително потърсете ветеринарен кабинет за изясняване на случая. Ако се окаже на натравяне може да се наложи да се направи промивка на стомаха.

Има няколко прости начина да предпазите растенията от животните

Ето и доказаните полезни съвета, които ще ви помогнат да държите далеч животинките от стайните цветя.

Да се научат животните да не докосват растенията е съвсем възможно.

С кучетата в това отношение е много по-лесно да се справите, но с котките ще ви трябва малко повечко време и усилия.
Най-ефективно средство – това е аромат, който не харесват животните.
staini-rasteniya-i-domashni-lubimci

В магазините, продаващи стоки за животни, можете да си купите спрей-репелер, но не забравяйте да се уверите, че на опаковката е посочено предназначението, което е специално за вътрешна употреба! Освен това има и простички народни средства , чрез която можете да пазите растенията от домашните любимци.

Котката например не харесва миризмата на червен пипер, който може да се сложи в малки съдове в близост до стайни растения, не харесва също и ароматът на спирт. С него най – добре става като овлажните малки парченца памук. Миризмата на алкохол ще остане още дълго време, след изсъхването му.

И кучетата и котките не харесват миризмата на цитрусови плодове. Следователно, можете да разложите коричките от портокали или лимони в близост до саксиите с растения и от време на време да ги сменяте с пресни.

Ако не се отказвате и бъдете постоянни, търпеливи и безопасността на домашните любимци е важна за вас, то много скоро ще дойде времето, когато те ще съществуват съвместно мирно и спокойно и няма да ви се налага да защитавате повече растения от животните или обратното.