Време за четене: 3 минути

Почистване листата на стайните цветя

Ние вече не можем да си представим нашите домовете без наличието на цветя в тях. Те не само допълват и украсяват всеки интериор, но и подобряват екологията на къщата. Но за да се наслаждаваме на тяхната изящност, ние трябва да сме в състояние да се грижим за тях.

Един от елементите на грижата за стайните цветя е измиването, защото прахът и фината мръсотия запушват порите, възпрепятстват дишането на растенията и нарушават обмяната на веществата.

Без изграждане на навици за переодично почистване и спазване на някой елементарни изисквания е почти невъзможно да се отгледат здрави растения и да се предотвратят техните заболявания и набези от вредители.

Особено внимание трябва да се обърне на растенията, намиращи се в кухнята, защото освен прах, на листата се събират много мазнини, сажди и още куп други мръсотийки. Ето защо, от време на време, организирайте за вашите зелени любимци ден за вана.

Можете да направите това по план, например, на всеки две седмици, или спонтанно, при необходимост, водени от вашите наблюдения.

Как да почистим листата на стайните растения

Най-лесният начин е да намокрите растението и да го избършете с влажна гъба или мека кърпа. Деликатните листа и стъблото трябва да бъдат избърсвани много внимателно, за да не се повредят.
За това листата се поставят върху дланта и внимателно се избърсват. Това третиране не само ще почисти растението от прах, но и ще помогне за откриването и премахването на някои видове вредители.

Как да почистим листата на пухкавите растения

Листа от теменужките, глоксинийте и някой подрастващи бегонии и всички други с пухкави листа, което не позволява навлажняването и почистването с вода или като преподготовка за баня на силно замърсени растения, за да се отстрани дебелия слой прах, който пречи на намокрянето на листата, можем да използваме сухо почистване.
Сухото почистване се извършва с малка, мека четка или подходяща за целта кърпа .

Душ за стайните растения

Почистване листата на стайните цветяПреди душ е необходимо да се покрие почвата в саксията за да не се измие а и да се предотврати прекомерното поливане . Най-удобно е да измиете растенията в банята с помощта на душ. Дръжте саксията в ръка под ъгъл, така че водата да не пада върху почвата.

Силно замърсените места могат да бъдат отстранени с четка или гъба. Цветята, които се намират в кухнята, можете да измиете със сапун(използвайте сапун само при много силни мазни замърсявания), за останалата част само топла вода. Почистени от мръсотия, растенията се изплакват с чиста, мека, филтрирана или варена вода.

Почистващата баня се извършва през деня. До залез слънце листата трябва задължително да са изсъхнали. Освен това ще бъде по-добре, ако ги оставите в банята за известно време или в тъмно и топло помещение, при пълна липса на въздушни течения.

Когато излишната вода се отече и листата изсъхнат, се прехвърлят на постоянно място.
Освен традиционните начини за почистване на листа, описани по-горе, има и някой алтернативни.
Често срещана практика е третирането на листата на стайните цветя с растителни масла, мляко, бира, жълтък или със слаб разтвор на оцет. Смята се, че по този начин растението получава повече хранителни вещества и изглежда по ефектно.

Както виждате грижата за стайните любимци не трябва да се свежда само до поливане и подхранване. Има още някой простички, но важни дейности, които не бива да се пренебрегват.