Време за четене: 4 минути

Изсъхване на върховете на листата е често срещан проблем за стайните растения, но много често този проблем е поправим. Важното е, да разберете от къде идва причината за изсъхването и след това да вземете необходимите мерки за спасението на стайното растение. Тук ще ви обясним защо засъхват краищата на листата на стайни растения, и по какъв начин може да се поправи тази ситуацията.

izsyhvane na listata
Причини за изсъхване краищата на листата на стайните растения

Можем да определим всяко едно растение дали е здраво чрез неговият външен вид. Ако растението изпитва дискомфорт или условията са неблагоприятни за него, тогава се проявяват първите симптоми именно по листата. Както споменахме по горе , важно е да се разбере точната причина за настъпилото моментно състояние на нашето растение.

Използването на чешмяна вода за поливане

Най-често срещаните проблеми с листата на стайните растения се развиват вследствие на поливане с твърда и некачествена вода. На водата от чешмата често се провежда профилактика с дезинфекция на флуор и хлор. Тези химически елементи може да предизвикат изгаряне на растенията чрез кореновата система по време на поливането. Реакцията на растението към такава вода се проявява много бързо под формата на изсъхнали връхчета на листата на стайните растения.
За да се нормализира състоянието на цветето използвайте филтрирана, дъждовна, а през зимата може да се използва и разтопен сняг.

Нарушение на правилата за поливане – дефицит или излишък на влага в почвата

Изсъхването на връхчетата на листата може да е и поради липса на влага или обратното, прекалено много. При често и обилно поливане, а водата се застоява и не се оттича то това води до загниване на кореновата система.
Тук е мястото да споменем,че засушаването също може да доведе до гибелта на растенията.

Влажността може да се регулира с помощта на специален инструмент за измерване влажността на почвата. Той се използва преди поливане, за да разберете какво количество вода е необходимо точно в този момент.
Ще ни помагат за регулиране на влажността в почвата и обикновени дренажни отвори. Добре е да са по големички, за да не се допуска застой на вода в почвата.

Всяко цвете, което отглеждаме у дома си има своите изисквания и характеристики относно поливането. За всяко ново за нас цвете трябва да се погрижим и разберем от какво точно количество вода се нуждае. Защото някой обичат високата влажност, а друг вид спокойно понася дори и сушата.

izsyhvane na listata

Сух въздух

Голяма вреда на стайни растения причинява и прекалено сухият въздух в помещението. Това се отнася особено за тези растения, които в естествените си условия са свикнали да се намират в райони с повишено ниво на влажност.
В замяна на високата влажност, обилното поливане не върши работа Тази мярка само ще доведе до изгниване и разпадане на кореновата система на растението. Може да пулверизираме растението, но честотата на пръскане трябва да бъде на всеки 10-20 минути, което също отпада.
Най-добрият подход би бил овлажнител на въздуха. Този уред ще бъде полезен не само за растенията, но и всички обитатели на дома.
Ако не можем д се сдобием с овлажнител, тоава около саксията се поставя съд с вода, а самите листа пръскаме периодично.

Вредители

Често листата изсъхват, поради наличието в саксия на някои видове паразити. Те се хранят със сока на растението, като по този начин увреждат листата и така те пожълтяват.

За да не превърнем саксията в убежище на насекоми, стайни растения, трябва да бъдат периодично обработвани със слаб разтвор на калиев перманганат. Почвата за стайните разсения трябва да е добре подбрана Най-добре купена от магазина или минала през термична обработка.

Преди използването на стари и използвани саксия за засаждане на растения, трябва внимателно да ги измийте и обработите с разтвор на калиев перманганат.

Новопридобитите стайни цветя се оставят за около месец далеч от други растения и прекарват постоянна щателна проверка за предотвратяване на болести или появата на вредители.

izsyhvane na listata

Условия за отглеждане на цветята в дома

Последната честа причина за това, защо листата пожълтяват, е нарушение на условията на отглеждане. Домашните цветя се нуждаят от определени грижи и условия, диктувани от техните физиологични функции. В помещението трябва да се поддържа определен температурен режим, влажност на въздуха и осветеност. Също така е важно правилно подбран режим на извършване на торене. Трябва да внимавате и сменяте саксията навреме когато утеснее.

Често проблема идва и от неправилното използване на торове. Тази ситуация се характеризира с появата на повърхността на почвата сив или бял налеп. При появата на тази плака върху почвената повърхност трябва незабавно да го изтриете и поръсите растението със свежа почвена смес.

Научете как правилно да поливате растенията