Време за четене: 4 минути

Вредителите по цветята са голям проблем и често биват пагубни за тях.
Ето някой от най-разпространените вредители по растенията.

Листни въшки (афидите)Вредители по саксийните растения
Те могат да бъдат зелени, червеникави или черни, някой има и с крилца. Листните въшки са дребни насекоми до 2мм, но се размножават доста бързо, особено в сухо и топло време.
Образуват цели колонии, които нападат младите леторасли и цветните пъпки. Поразените части стават лепкави, деформират се а върховете на филизите и цветовете завяхват.
При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава течност, която възпрепятства нормалното фотосинтезиране. Пострадалото растение отслабва и става уязвимо на зарази.
Преборването с листните въшки не е никак лесно. Първото което трябва да опитате е добрата стара рецепта със сапун. Най-напред измийте хубаво растението с вода, а след това настържете 30-40гр сапун, разтворете в малко топла вода до образуването на гъста каша , после разредете до литър със студена вода и стотина грама спирт. Третирайте няколко пъти до пълното очистване от този досаден неприятел.

Друг познат вредител е щитоносната въшка.Вредители по саксийните растения
Покрит с кафяв, жълтеникав или сив щит, плътно прилепнал към повърхността на листата или стъблата. Възрастното насекомо е неподвижно или слабо подвижно. То умира, след като снесе множество яйца под щита си. От които плъзват множество едва забележими нови отряди, които превземат другите части на растението.
Щитоносните въшки се заселват по доната повърхост на листата, по летораслите и стъблата. Храни се от соковете на растението и го изтощава.
Борбата с нея е много трудна, защото щитът предпазва и насекомото и неговите яйца.
При по слабо нашествие се препоръчва системно ръчно изтребване. Може и да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун.
При силно нападнати растения използвайте инсектицид обаче, трябва да се четете и спазвате внимателно упътването на опаковката.

Червеното паяче или обикновеният червен акар.Вредители по саксийните растения
Толкова подла и малка гадинка, че се забелязва само с лупа или ако образува колония, издава го и фината паяжина от долната страна на листата където необезпокояван се гости със сока на растението.
От начало се почва с жълти точки, после точките стават големи петна. Накрая листата пожълтяват, изсъхват и опадват.
Разпространява се много бързо , затова щом забележите появата му, веднага изолирайте растението и вземете необходимите мерки.
Най добрата мярка е превенцията.
Всекидневното пръскане и често проветряване са най добрата предпазна мярка срещу червеният акар.
Някой и периодично забърсват долната страна на листата на податливите растения с памуче, натопено в спирт.
Ако нищо не помага напръскайте с инсектицид.

Друг опасен досадник е трипсът.Вредители по саксийните растения
Той е толкова миниатюрен, че много рядко може да се забележи. Крие се в труднодостъпни места (пъпки, тичинки, извити листа) Той има удълцено стройно тяло с кафяви, черни или бледи петънца. Храни се със сока на листата и цветовете, като ги обезформя и поврежда. Сред ранните симптоми са почти прозрачните на вид листа или пълното им обезцветяване.
Ако откриете трипси, трябва да проведете подходящи методи на лечение, за да се сведе до минимум рискът от заразяване.
За да се преборите с него, първо измийте добре растението на течаща вода, а след това го напръскайте с подходящите препарати, които се предлагат по магазините.

Малка бяла мушица по цветята, това е оранжерийната белокрилка.Вредители по саксийните растения
Много дребна, с бяло телце и бели крилца. Прикрепят се към долната страна на листата и смучат сока впоследствие, които избледняват, а повърхността им се покрива с лепкава течност. Поразените растения силно изостават в развитието си.Белокрилката развива голям брой поколения и се размножава непрекъснато до края на сезона.
Борбата с Оранжерийна белокрилка може да се окаже трудна и продължителна. Тук домашните средства са безпомощни. Най важна си остава профилактиката и редовното третиране с подходящ препарат.

Щом забележите белокрилката, веднага изолирайте засегнатото растение. Твърде вероятно и съседните растения също да са засегнати. Затова е добре да изолирайте и тях. Третирайте с подходящ инсектицид.

Памуклийката Вредители по саксийните растения
Сред най често срещаните неприятели е и памуклийката.
Доста по едра от другите изброени до тук, но въпреки това трудно се забелязва, причината струпването им от вътрешната страна на листните стъбла и от опакото на листата, така стои далеч от директна слънчева светлина. Тялото на памуклийката е кръгло, бяло, все едно обвито в памук. И тази гадинка смуче соковете на растението, като го изтощава и впоследствие унищожава. Подобно на другите вредители, и тя пуска лепкава течност.
Памуклийката умира от допира със спирт, така че с памуче внимателно обработваме поразените повърхности.