Време за четене: < 1 минута
Сок от Бъз


Бъзът е силен имуностимулатор, и една от най-ценните български билки.

Начин на приготвяне: Зелени или недоузрели плодове не трябва да се берат, защото в тях, както и в семената на зрелите се съдържат алкалоидът самбуцин и гликозидът самбунигрин, който при консумация в прясно състояние причинява повръщане и разстройство. За да се избегне това, сокът се получава след кратко сваряване на плодовете или чрез парна екстракция.

Лечебни качества: По съдържание на витамин С плодовете и на трите вида бъз (черен, червен и тревист) многократно превъзхождат другите плодове.

Сокът от черен бъз е изключително полезен при нарушен имунитет, при инфекции на горните дихателни пътища. Традиционно се препоръчва за подобряване на защитните сили на организма при грипни състояния и слабително при запек.