Време за четене: 1 минута
Сок от зрели боровинки

Боровинките са червени, черни и сини. Зрелите боровинки са много сочни и доста богати на киселини, дъбилни и багрилни вещества. Те трябва бързо да се преработват след беритбата, иначе придобиват горчив привкус, а сокът им покафенява. В прясно състояние боровинките могат да се запазят най-много 3-4 дни в сухи и проветриви помещения. След това трябва да се изсушат и могат да се използват за чай.

Начин на приготвяне: Избират се добре узрели, здрави плодове, които се измиват и отцеждат. След това се прекарват през плодомелачка. Плодовата маса се изсипва в емайлиран съд, залива се с малко гореща вода (200 мл на 1 кг смляна маса) и се загрява до кипване. След това още гореща се пресова и прецежда. Полученият сок се подслажда със захар (до 200 г на 1 литър сок) и се консумира охладен.

Лечебни качества: Боровинките нямат висока енергетична стойност, т. е. калориите им са малко, но затова пък са богати на калий, калций, магнезий, фосфор и др., които допринасят за тяхната висока хранителна и лечебна стойност. Сокът от боровинки има особено благотворно въздействие върху очите, като повишава многократно зрителната острота. Затова коктейлите на основа сок от боровинки (също и касис) са добро профилактично средство при смущения в зрението, както и при професии, свързани с напрежение на очите (водачи на различни превозни средства, компютърни оператори). Използват се и при храносмилателни смущения, чревни разстройства, диабет. А наличието на багрилни вещества ги превръща в естествени и безвредни оцветители на коктейлите.