Индийско орехче (мускатово орехче)

Време за четене: 2 минутиИндийско орехче – Myristica fragrans Houtt., Myristicaceae Плодовете на род вечнозелени дървета от сем. Миристикови, растящи естествено в тропиците на Югоизточна Азия и Австралия, достигащи височина…

Естрагон (тарос)

Време за четене: 2 минутиЕстрагон , още Тарос (Artemisia dracunculus) Многогодишно тревисто растение с дървенисто коренище от сем. Сложноцветни. Познат у нас и под името тарос. Стъблата са тревисти, изправени,…

Джоджен(гьозум, джоджан)

Време за четене: < 1 минутаДжодженът (Mentha spicata), наречан още юзум, гизум, гюзум, гьозъм, менталария или мятва, е вид мента. Джоджен – Mentha spicata L, M. Viridis L. Джодженът е…

Девесил

Време за четене: 2 минутиДевесил (селим, девисил, дивисил) – Levisticum officinale Многогодишно растение от сем. Целинови (Сенникоцветни), Според народното поверие той давал девет сили, откъдето идва и името му. На…

Дафинов лист

Време за четене: 2 минутиДафинов лист – Laurus nobilis L. Една от универсалните подправки, представляваща сушени листа от вечнозеленото лаврово дърво достигащо височина 8–10 м, а в някои случаи и…

Ванилия Vanilla

Време за четене: 2 минутиВанилията (Vanilla). Е една от най-популярните подправки, използвана и като лечебно средство в Мексико, където е нейната родина. Получава се от плодовете на някои видове пълзяща…

Бергамот (Citrus bergamia)

Време за четене: < 1 минутаБергамот – сладък лимон с лечебни свойства Бергамот (Citrus bergamia) Сем. Седефчеви Малък цитрусов плод на бергамотовото дърво достигащо до 4 м височина. Произхожда от…

Бахар, пимента или ямайкски пипер

Време за четене: < 1 минутаБахарът (Pimenta dioca), наричан още пимента, е подправка, представляваща сухите неузрели плодове на дървото пиемтено. Една от най-старите подправки, позната още от времето на ацтеките.…